Na blogu nejsou nabízeny žádné soubory ke stažení / No downloads on the blog. HP

sobota 1. ledna 2011

PETRA - Back To The Rock

Letitá společnost Petra, která od roku 1972 píše dějiny amerického křesťanského rocku vydala v posledních dnech roku 2010 nové album Back To The Rock. Všem milovníkům melodického hard rocku tak vykvetla pšenka, která si doslova říká o sklizeň. Skupina na albu bilancuje svou tvorbu z první poloviny 80. let a nabízí dvanáctku nejlepších skladeb z tohoto období v moderním zvukovém kabátě.
Přestože se ve skupině Petra vyskytuje už jen jeden ze zakládajících členů (letos dvaašedesátiletý kytarista Bob Hartman), skupina své byvší hity předkládá s mladistvou nonšalancí a jistotou. Speciální poklonu zaslouží Gregory Xavier Volzt za mikrofonem. Zpěvák, který už ve skupině Petra neopakovatelně účinkoval právě v období konce 70. a poloviny 80. let, si přes svých šest "křížků" zachovává neobyčejně mladistvý a přesvědčivý projev a jeho sebejistý, nádherně zabarvený hlas je ozdobou alba.
Na nahrávce najedeme tucet kvalitních hard rockových skladeb. Ani jedna z nich nepostrádá hitové ambice, jeden líbivější refrén stíhá druhý a posluchač se jen těžko ubrání dojmu, že poslouchá některé ze stěžejních alb zlaté éry hard rocku, jež mu v 70. nebo 80. letech shodou náhod uteklo.
Technická stránka hudby na albu Back To The Rock pak věrně kopíruje jeho obsah. Vaše uši pohladí bezchybná intonace, jak v sólovém tak sborovém zpěvu, stejně jako pěkná kytarová sóla a citlivý rytmický doprovod.
Skupina Petra v průběhu svého pestrého života posbírala devět nominací na cenu Grammy, z nich čtyři dokonce proměnila ve skutečnou cenu. Z bohaté diskografie Petry jsou mými osobními favority alba Never Say Die (1982) a On Fire (1988).

1 komentář: